Other view

Igyekszem néhány témát sajátos nézőpontból megvilágítani, főleg adatokkal, számokkal és tényekkel alátámasztva.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

2. akciócsomag? Kinek mennyibe is kerül?

2010.10.14. 15:05 | vernal | 8 komment

Címkék: forradalom nyugdíj megszorítás szolgáltató nyugdíjpénztár

Gondoltam megosztom pár gondolatomat a tegnapi bejelentésekkel kapcsolatosan, hátha valaki még nem érzékeli, mennyi pénz kerül ki a zsebéből a nyugdíjjárulék eltérítése és a különadók által.

A kötelező MAGÁN!nyugdíjpénztár lényege, hogy minden bejelentett dolgozó bruttó bérének 8%-t a SAJÁT számlájára utalják havonta. A tervek szerint 2010. novembertől 2011 decemberig ezt senkinek NEM utalják majd a névre szóló számlájára.

Forintosítva talán kicsit szemléletesebb a tervezet folyamánya:

bruttó 150.000 Ft/hó esetén a nyugdíjjárulék 12.000 Ft ami 14 hónap alatt  168.000 Ft
bruttó 200.000 Ft/hó esetén a nyugdíjjárulék 16.000 Ft ami 14 hónap alatt  224.000 Ft
bruttó 300.000 Ft/hó esetén a nyugdíjjárulék 24.000 Ft ami 14 hónap alatt  336.000 Ft
bruttó 500.000 Ft/hó esetén a nyugdíjjárulék 40.000 Ft ami 14 hónap alatt  560.000 Ft

Ha valakinek nem lenne világos: ezek az összegek nem nyereség formájában jelentkeznek, hanem pontosan ennyit vesznek ki közvetlenül a zsebünkből.

Számoljuk egy olyan családdal, ahol van egy bruttó 300e és bruttó 200e fizetéssel rendelkező pár. Nekik ez 560.000 Ft veszteséget jelent, azaz ennyivel kevesebb lesz a nyugdíjszámlájukon, úgy, hogy a nyugdíjpénztárak által elért nyereséggel (addigra valószínüleg lecseng a válság) még nem is számoltam. (az utóbbi 10 évben átlagosan 5-7% nyereséget tudtak felmutatni éves szinten az egyes nyugdíjpénztárak)

Ha valaki reflexből azt mondja erre: Kit érdekel, úgyse érem meg a nyugdíjaséveket!  az jó ha tudja, hogy az összegyűlt összeg örökölhető


Mi lenne ha még érintené is a polgárokat a megszorítás?

Valaki amúgy komolyan azt hiszi, hogy az áruházláncok, a mobil és netszolgáltatók, illetve az áramszolgáltatók nem fogják áthárítani a plusz költséget a "zemberekre"?

Ha csak azt nézzük, hogy a kisboltokat leszámítva, főleg csak kereskedelmi láncokban szerezhetjük be az alapvető élelmiszereket, átlagosan 1 SIMkártya jut mindenkire, és mindenki használ áramot, akkor vajon ki fogja megfizetni a különadót?

Végre lesz indokuk a szolgáltatóknak és a láncoknak, hogy - ha kimondatlanul is -  árakat emeljenek. Mivel hatalmas tételekről beszélünk, így akár 1-5 %-os emelés is kiegyelítheti a különadó mértékét, sőt akár még pluszosan is kijöhetnek a dologból.

Van egy olyan érzésem, hogy ha a nép többsége megvilágosodik, akkor lesz igazán forradalom, csak nem a fülkékben........

A bejegyzés trackback címe:

https://otherview.blog.hu/api/trackback/id/tr772371715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gányolás (törölt) 2010.10.14. 18:04:17

Na még egy gyurcsánytapsonc. Menj, tüntess, ostoba lélek - de a gumilövedék most nálunk van.

java786 2010.10.14. 18:05:41

Lehet, hogy lemaradtam, de miért veszik ezt el tőlünk?
És ne feltételezést válaszolj, hanem idézz egy olyan mondatot Viktor -tóll vagy valamelyik kormánytagtól, hogy "ezen pénzeket elvesszük és soha nem fogjuk visszaadni"

"az jó ha tudja, hogy az összegyűlt összeg örökölhető"
Ez ha jól tudom nem ennyire egyértelmű, de megtámogatod hiteles forrással akkor ok...

Egyértelmű, hogy az x% tovább lesz hárítva az emberekre, de te melyiket választanád?:
Alap eset, hogy kell a lóvé, mert az elmúlt időszak el lett k., nem kicsit, nagyon. próbált a Viktor az EU -ba nagyobb hiányért lobbizni, de ott elhajtották, így maradt a bevétel növelés.
1. ) növeljük az SZJA -t és a becsületesen dolgozó szív
2.) kivetünk ilyen extra adókat, x% benyelnek ezen cége, y% tovább lesz hárítva, fogyasztás arányában! és azt tudjuk, hogy a legkorrektebb adó a fogyasztás alapú

Abba pedig nem menjünk bele, hogy miért is olyan fasza dolog a magán nyp. és, hogy miért az állam szív azon, jelenleg ő sokkal több nyugdíjat fizet ki, mint ami befolyik, és a magán nyp. meg tuti és biztos jól kereső üzlet tulajdonosai aki semmi kockázatot nem viselnek.

Köszönöm!

vernal 2010.10.14. 18:18:41

java786: www.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/nyugdij_igy_orokolheto_a_befizetett_penz_37514
Értem én, hogy deficites az államkassza, de az mnyp-kel kapcsolatban pont azt használják ki, hogy az emberek többsége nincs tisztában annak működésével.
Az áthárítás meg mint írtam érzésem szerintem nagyobb mértékű lesz, mint az indokolt. Nem is lehet ezért felelősségre vonni majd a szolgáltatókat és multikat, mivel ha nő a kiadása egy cégnek, valahol vissza kell hoznia azt.

Abba tényleg ne menjünk bele, hogy talán a több nyugdíjért a korfa a felelős.

Amúgy szerinted tényleg egyszer majd visszautalják ezt az összeget mindenkinek?

gányolás: remélem az elsőt a combodon próbálod ki

csono 2010.10.14. 18:23:00

@java786:
azért örökölhető, mert -- ellentétben az állami nyugdíjpénztárral -- a magánnyugdíjpénztárba való belépéskor alár az ember egy szerződést, amelyik rögzít bizonyos feltételeket. Pl. h örökölhető a befizetés. Ezt nevezik jogviszonyra lépésnek -- mindaddig, amíg nem jön valaki, és nem lép bele egy kétoldalú, a munkavállaló és a magánnyugdíjpénztár között létrejött szerződésbe, és teljesen önkényesen nem nyúlja le azt a pénzt. Az önkényesség más néven voluntarizmus -- azaz az, amiről oly elítélően szoktunk nyilatkozni,a mikro pl. a Rákosi-korszak gazdaságpolitikájáról van szó.

java786 2010.10.14. 18:38:40

@vernal:

Öröklés: ok

Amúgy szerinted tényleg egyszer majd visszautalják ezt az összeget mindenkinek?

1.) Ha minden marad a régiben akkor, akkor biztos vagyok benne, hogy igen, nagyon sok technikai lehetőség van rá és míg nem mutatkozik ennek az ellenkezője addig felelőtlenség azt mondani, hogy lenyúlják. Egyedül az erre az időszakra erre az összegre jelentkező hozam lehet a kérdésses
2.) ha megpróbálják létrehozni az állami nyp. akkor is meg vissza fogják adni ezt az összeget és itt él az, míg nem mutatkozik ennek az ellenkezője addig felelőtlenség azt mondani, hogy lenyúlják.

mnyp. -igen, sokan nem tudják, hogy hogy működik, ami szerintem arra utal, hogy rossz a rendszer. Meg az is nonszensz szerintem, hogy egy ilyen lakosságú országban 20-30 mnyp. működik....

Az áthárítást meglátjuk, el tudom képzelni, hogy a vezéreket behívják egy négyszemközti beszélgetésre, és azt mondják, hogy hárítsatok, de akkor majd jön a GVH, APEH, PSZÁF, és nem lesz nyugtotok. Az eszközük meg van arra, hogy mérsékeljék az áthárítást, kérdés menyire használják ki.

Voloka 2010.10.14. 21:04:23

@java786: Igen, visszautalják, mint ez már többször elhangzott, nem egyszer és mindenkorra veszik el!
Az, hogy multi emeli az árat, akkor nem kell nála vásárolni.( Anélkül is emeli az árat, lásd étolaj, kávé...stb.)
Egy, millió egy hely van, ahol lehet vásárolni, nem beszélve arról, hogy a haszon nem a multinál jelenik meg.
Telekommunikáció: Szép nagy verseny van ezen a piacon manapság.Aki ezen a piacon árat emel, az amiatt megy csődbe, nem a nyereség egy (kis) részének leadásával! El kell menni más szolgáltatóhoz.
Végre elértük azt, hogy nem egyenlően vetik ki az adót áfa emeléssel, stb-vel.
Arról nem beszélve, hogy még mindig a gazdaságot ért kár elhárításával foglalkozik a kormány!Ne feledjük májusban az ország éves "tervezett" hiányának a 98%-a el lett költve! Tehát az új kormánynak semmilyen mozgástere nem maradt!S ha lehet, olyan zsebekben kotorásszon a kormány, ahol van pénz, s majd valamikor csapódik le nálam, mint hogy jövő hónaptól legyen nekem x ezer forinttal kevesebb pénzem!
S ha a többivel nem is, remélem az utolsó mondatommal egyetért mindenki!

Q-in-Law 2010.10.18. 10:12:56

A multik megsarcolása duplán jól jöhet ki, mikor az extra adót beépíti az árba, majd te az emelt ár után megfizeted a magasabb áfát. :)

Mozgástér van, pl. kisebb állam.

Egyébként: orulunkvincent.blog.hu/2010/10/17/magyar_koztarsasag_befektetesi_bank_zrt

Necoure Yamaki 2010.10.18. 14:25:22

Adatok, tények más szempontból?
Barátom ez nem az, csak valami újabb ifjúszocis nyavajgás piros bögréért. Vagy csak az újfajta balos törekvést lehet kiolvasni, miszerint megvédjük a multikat?
Egyszóval ez így béna, nem kicsit, nagyon. A kormány sehol nem mondta, hogy lenyúlja a pénzeket, sokkal inkább azt mondták, hogy be fogják tudni az általad az állami nyugdíjrendszerbe fizetett összegek közé ezt a 14 hónapot, azaz ott lesz nyilvántartva. Hogy értsd: nőni fog az állami nyugdíjad ezzel a 14 hónapnyi kiegészítéssel. Érted ugye.
A másik rosszindulatú hangulakeltésedről. Azt írod, hogy évente 5-7% volt a magánynyugdíjpénztárak hozama . Gondolom ezt valami MNYP katalógusból ollóztad ki, mert hogy nem láttál még elszámolva ilyet, az biztos. Kicsit sommás a sztori, javaslom, hogy hasonlítsd össze az éves inflációval is, aztán vonj mérleget, hogy tényleg ilyen jól játak-e a pénzáttagok. Borítékolom, hogy egyáltalán nem, figyelembe véve akárcsak a 2008-as "hozamokat".
Persze pénztárak köszönték, őket nem érintette a szociféle "szakértői" tevékenységük alatt beköszöntött válság, a működési költségeik szépen el voltak számolva az ügyfelek veszteségei között/mellett. Tudod sokuknak ebből van elege rohadtul. Nem bánt minket, hogy amikor szalad a szekér, kivesznek magunknak egy hatalmas összeget (sokszor többet mint az állami pénztár működési költsége), de amikor elcseszték ők (mármint a pénzügyi szektor), akkor a feleségem 2008-as elszámolásán lazán beírták, hogy hozam: - 1.430.000 Ft.. Aztán egy másik sorban meg az szerepelt, hogy ezért a munkájukért csupán száznéhányezret számoltak fel nekünk. És te ezeket véded.
Látom nem múlt el nyomtalanul a gyurcsánybauerdobreceznigréczy 8 év...
süti beállítások módosítása